Ecografia mamara, o metoda utila de diagnostic in afectiunile sanului
Ecografia mamara reprezinta o examinare neinvaziva a sanilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosita pentru detectarea si diagnosticul afectiunilor sanului. Este o metoda accesibila, repetabila in timp, nu se utilizeaza raze X sau alte tipuri de radiatii potential nocive. Cu ajutorul ecografiei mamare poate fi vizualizat, in detaliu, interiorul sanului, inclusiv zona din vecinatatea peretelui toracic, care este mai greu de analizat prin intermediul mamografiei.
Cu ajutorul ecografiei mamare se pot adauga informatii importante la rezultatele altor teste, cum ar fi momografia sau imagistica prin rezonanta magnetica, deoarece investigatia poate furniza informatii care nu pot fi obtinute cu ajutorul acestora din urma.
La femeile peste 40 ani este recomandat sa fie efectuata dupa mamografie (cand sanii sunt densi la mamografie sau se detecteaza anomalii mamografice) sau dupa o modificare detectata de clinician.
La femeile sub 40 ani sau la femeile gravide si cele care alapteaza este utilizata ca prima metoda de diagnostic. Ecografia mamara este preferată de asemenea pentru investigarea inflamațiilor/infectiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) sau posttraumatic.
Indicatii ale ecografiei mamare:
-
cand sunt prezente simptome cum ar fi durere, tumefiere, roseata, deformarea tegumentului de la nivelul sanului;
-
cand se depisteaza un nodul la nivelul sanului in urma autoexaminarii sau a unui control medical, pentru a aduce informatii suplimentare in legatura cu morfologia si structura formatiunilor detectate;
-
pentru a se aprofunda rezultatele anormale ale unei mamografii;
-
pentru a se analiza tesutul mamar al femeilor tinere, intrucat tesutul mamar al acestora este deseori mult mai dens iar mamografia nu poate furniza prea multe detalii;
-
ca tehnica de ghidaj in timpul introducerii unui ac sau a unui alt instrument pentru a se drena un chist sau puroi, pentru a se recolta o mostra de tesut mamar (biopsie) sau pentru ghidaj pe parcursul interventiilor chirurgicale de la nivelul sanului;
-
pentru a se verifica sanatatea sanilor in cazul in care o femeie are implanturi de silicon mamar sau sani cu o densitate ridicata.
Desi ecografia mamara a fost initial folosita pentru diferentierea chisturilor mamare de nodulii solizi, o data cu dezvoltarea echipamentelor si tehnicilor, ecografia mamara este acum utilizata pentru:
-
diferentierea formatiunilor mamare benigne de cele maligne (impreuna cu tehnica mai avansata numita sonoelastografie);
-
ghidarea punctiilor mamare percutane;
-
aprecierea raspunsului tumoral la chimioterapie.
Avantajele ecografiei mamare:
-
metoda neinvaziva (fara radiatii X);
-
nedureroasa;
-
permite analiza in timp real a unei anomalii, in orice perioada a ciclului menstrual.
Dezavantajele ecografiei mamare sunt in general determinate de posibila sub-specializare a medicului care interpretează ecografia sau de calitatea scazuta a ecografului folosit.
Ecografia mamara nu se utilizeaza ca metoda singulara de screening. Mamografia este metoda de screening pentru cancer mamar pentru toate categoriile de populatii (cu risc crescut si cu risc obisnuit de cancer mamar). Ecografia mamara se adauga mamografiei in screeningul pacientelor cu risc crescut de cancer mamar si a celor cu sanii densi la mamografie.
Majoritatea leziunilor mamare sunt vizibile atat mamografic, cat si ecografic, exista insa si leziuni (chiar si cancere) vizibile numai mamografic (in special microcalcificarile) sau numai ecografic. Exista un procent foarte mic de leziuni care nu se vad nici mamografic, nici ecografic.
Ecografia mamara utilizeaza pentru diagnosticul diferential al formatiunilor benigne de cele maligne (cancer) atat aspectul morfologic al unei formatiuni (ecografia in scara gri), cat si caracteristicile de vascularizatie, utilizand examenul Doppler color, power Doppler si Doppler spectral.
Desi pregatirea pentru aceasta investigatie este minima, exista cateva lucruri pe care e bine sa le stiti inainte de a merge la consult.
- Tinuta trebuie sa permita usor accesul medicului in zona investigata, fiind nevoie sa va dezbracati de la brau in sus.
- Este interzisa aplicarea cremelor, lotiunilor, pudrei sau altor substante cosmetice pe pielea sanilor.
- Nu se impune un regim alimentar special si nu este nevoie de anestezie inaintea procedurii.
- In mod obisnuit, ecografia mamara nu creeaza nici un disconfort.