Ce trebuie sa stim despre cancer?
Cancerul, cunoscut sub denumirea stiintifica de neoplazie, reprezinta dezvoltarea anormala si anarhica a celulelor, cu potential de a invada sau a se raspandi in diverse parti ale corpului. Cancerul poate aparea in oricare parte a corpului, iar celulele canceroase pot invada alte organe pe diferite cai (prin apropiere, invazie de vecinatate, pe cale hematogena adica a vaselor sangvine, pe cale limfatica adica prin vasele limfatice.
Forma cea mai raspandita se manifesta prin aparitia unui nodul sau tumora maligna cu localizare diversa.
Nu toate tumorile sunt canceroase, existand si tumori benigne.Tumorile maligne, in schimb, se caracterizeaza prin capacitatea de a invada tesuturile normale si de a metastaza in alte parti ale corpului tumorile benigne nefacand acest lucru.
„Cancer” este un cuvant tot mai des intalnit. Oricat de socant ar suna diagnosticul de „cancer”, boala nu mai trebuie considerata imposibil de tratat. Diagnosticarea precoce a bolilor oncologice creste sansele de vindecare. Cancerul poate fi detectat prin anumite semne si simptome sau prin teste de depistare a cancerului. Apoi, în mod obisnuit, se fac alte analize si investigatii prin imagistica medicala si se confirma prin biopsie/examen histopatologic.
Simptomele cancerului variaza semnificativ:
• Oboseala sau oboseala cronica care nu se imbunatateste cu odihna este unul dintre cele mai des intalnite simptome ale cancerului.
• Apariția unor noduli: o modificare a marimii sau formei (o ingrosare a sanului de ex.) sunt semnale de alarma. Daca zona nu se vindecă in cel mult 4 saptamani este imperativ sa consultati un medic de specialitate.
• Modificari de culoare si aspect ale pielii: o pata, o rana sau o alunita care isi schimba marimea, forma, culoarea sau textura pot fi semne ale cancerului de piele sau melanomul.
• Tuse persistenta sau dificultăti de respiratie: in cazul unei raceli sau a gripei sezoniere, o tuse persistentă poate parea ceva normal. Daca nu prezentati alte simptome ale racelii si gripei, este recomandat sa consultati un medic.
• Scaderea in greutate inexplicabile s-ar putea datora reducerii masei musculare si slabiciunii pe care o resimte organismul care incearca sa riposteze impotriva bolii. Acest simptom este un indicator bun in cazul cancerului pancreatic sau celui esofagian de exemplu.
• Modificari la nivelul tranzitului intestinal: diareea, constipatia, scaun modificat (scaun cu sange) sau tulburari la nivelul stomacului, toate acestea sunt simptome pe care trebuie să le verificati. Desi aceste simptome ar putea indica alte probleme ale tranzitului intestinal, ar putea fi si semne ale cancerului de colon sau gastric in stadiu incipient.
• Dificultati la inghitire ar putea fi un semn de cancer gastrointestinal, cum ar fi cancerul de esofag.
• Dureri persistente si inexplicabile la nivelul muschilor si articulatiilor. Durerea este in general un semn ca este ceva in neregula cu organismul tau si asta poate insemna mai multe lucruri. Daca durerile nu dispar dupa mai multe tratamente ar putea fi un simptom al cancerului.
• Episoade de febra sau transpiratii nocturne persistente si inexplicabile. Febra este deseori raspunsul natural al organismului la o infectie sau boala. Febra poate fi un semn precoce al cancerului de sange, cum ar fi leucemia sau limfom.
Mergeti la medic dacă aveti unul dintre simptome, iar acestea persista fara explicatie!
Cum poate fi prevenit cancerul?
• Renunta la fumat! Fumatul este cauza a circa 22% din decesele cauzate de cancer si este asociat cu o crestere semnificativa a riscului de cancer.
• Mananca sanatos si mentineti o greutate normala si adoptati un stil de viata activ! Alte 10% se datoreaza obezitatii, unei diete necorespunzatoare, lipsei de activitate fizica si consumului de alcool. O greutate normala poate reduce riscul de aparitie a numeroase tipuri de cancer.
• Protejati-va de soare! Mai mult de 90% dintre cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la radiatia ultravioleta a soarelui. Expunerea creste riscul apariției celor trei tipuri principale de cancer de piele. Scaderea expunerii la radiatii ultraviolete si folosirea protectiei solare sunt metode eficiente de prevenire a melanomului si a cancerului cu celule scuamoase.
• Imunizati-va! Vaccinul anti-hepatită B si cel pentru HPV pot preveni cancerul hepatic si cel de col uterin.
• Accesati serviciile de screening! Screeningul se refera la folosirea unor teste simple la o populatie sanatoasa pentru a identifica persoanele care au boala, dar nu au inca simptome. De obicei, intr-un stadiu in care tratamentele ofera rezultate bune (o rata si o perioada de supravietuire ridicata, cu o buna calitate a vietii). Screeningul poate fi folosit pentru prevenirea bolilor prin depistarea leziunilor precanceroase, astfel incat acestea sa poata fi tratate inainte de a deveni canceroase.
Cum poate fi tratat?
• Chirurgia este o optiune terapeutica eficienta mai ales pentru cancerele fara metastaze. Prin interventia chirurgicala medicul indeparteaza masa tumorala canceroasa, mergand pana la suprimarea cu totul a unor parti din corp. Chirurgia nu este necesara in oricare tip de cancer.
• Radioterapia permite distrugerea tumorilor canceroase prin concentrarea de radiatii de intensitate mare. Radioterapia este si ea o metoda de tratament destinata eliminarii sau incetinirii cresterii numarului de celule mutante. Poate fi folosita ca metoda de tratament de sine statatoare sau in combinatie cu chimioterapia sau interventia chirurgicala.
• Chimioterapia utilizeaza substante chimice ce produc moartea celulelor canceroase. Chimioterapia ca metoda de tratament este utilizata pentru a ucide celulele canceroase sau a le incetini cresterea. Unele substante chimioterapice sunt introduse in organism prin vene, cu ajutorul unor ace, in timp ce altele pot fi sub forma de pilule de inghitit. Intrucat substantele chimioterapice „calatoresc“ prin tot corpul sunt mai eficiente administrate inainte de raspandirea cancerului la alte organe.
• Imunoterapia este tratamentul care este dezvoltat pentru a stimula sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului si care functioneaza prin distrugerea celulelor canceroase, actionand asupra celulelor sistemului imunitar pentru a le ajuta sa atace celulele canceroase, determinand reactii inflamatorii pentru distrugerea tumorilor.
• Terapia hormonala se utilizeaza pentru a reduce un cancer de dimensiuni mari, sau un cancer local avansat la san, inainte de interventia chirurgicala. Hormonii sunt substante secretate in mod natural de organism. Ei controlează cresterea si activitatea celulelor normale. Terapia hormonala altereaza productia de hormoni din organism.
Prevenția este primul pas spre sănătate! Alege pachetul medical care este cel mai potrivit pentru tine și familia ta! RODOCTOR MEDICAL CENTER, aliatul sănătății dumneavoastră, vă pune la dispoziție pachete medicale de calitate la prețuri avantajoase.