Ecografie abdominala generala

Ecografia abdominală generală este o metodă imagistica medicală de diagnostic bazată pe ultrasunete folosită pentru a vizualiza diferite structuri/organe din cavitatea abdominală, arătând dimensiunea, forma și consistenta organelor. Ecografia abdominală permite determinarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor și evidențierea unei leziuni, pe baza imaginilor obținute în timp real.

Ecografia este una dintre cele mai larg utilizate metode diagnostic din medicina modernă. Ea este ieftină, portabilă și o metodă sigură deoarece nu utilizează radiații ionizante mutagene.

Ecografia abdominală generală permite diagnosticarea multor boli hepatice (ex: ciroză, steatoză, cancer hepatic), pancreatice (chisturi, pancreatită acută și cronică, tumori pancreatice), biliare (calculi biliari, colecistită, colangiocarcinom), renale (calculi, tumori), afecțiuni splenice.

Ecografia permite vizualizarea și evaluarea uterului, ovarului și afecțiunile acestora (ex: ovar polichistic, fibrom uterin). De asemenea, în obstetrica, permite diagnosticarea sarcinii, monitorizarea dezvoltării normale a fătului și detecția unor malformații congenitale.

Pregătirea pacientului pentru ecografie abdominală constă în post alimentar (inclusiv băuturi acidulate și cafea) cu cel puțin 6 ore înainte de investigație, astfel că stomacul să fie gol și conținutul gazos intestinal să fie redus, permițând vizualizarea adecvată. Este indicat să se bea 1-1.5 litri lichide (apă plată).

Important de știut este faptul că ecografia nu prezintă niciun risc, nu este invazivă și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implică radiații).

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon