Jurnale

Ecografia salvează vieți

Ecografia sau ultrasonografia (sonografia) reprezintă una din investigațiile medicale diagnostice de bază, de rutină, folosită actual. Este considerată ca făcând parte din spectrul investigațiilor imagistice.

Principiul este cel al utilizării undelor ultrasonore de frecvență înaltă (ultrasunete) emise de un dispozitiv special. Acestea traversează țesuturile corpului uman și emit ecouri ce sunt receptate, procesate și transformate în imagini ecografice.

Ecografia este de mai multe tipuri, în funcție de organele examinate la nivelul corpului uman, precum și de frecvența ultrasunetelor folosită în examinare (se utilizează transductori sau sonde de examinare diferiți). Putem da mai multe exemple, cele mai frecvente tipuri de examinare ecografica fiind:

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 1.8312" N, 26° 3' 7.524" E
RO

Aritmia cardiacă - ce este, semne, simptome și cum se diagnostichează

Inima este formată din patru cavități, două cavități atriale și doi ventriculi. Cordul este format din țesut muscular specific, cu o rețea complexă electrică, ce asigură funcția de pompă. Într-o secvență schematică foarte simplă, sângele de la vene ajunge la atriul drept, de acolo trece în ventriculul drept, de acolo ajunge la plămâni, se asigură oxigenarea, apoi se reîntoarce la nivelul atriului stâng. De la acest nivel ajunge la ventriculul stâng, care pompează sânge prin artera aortă în toate organele corpului uman.

Aritmiile reprezintă o categorie aparte în patologia cardiacă, reprezintă înregistrări anormale ale ritmului cardiac. Frecvent, sunt traduse prin modificări ale funcționarii rețelei electrice a inimii care determină un ritmul cardiac anormal și care pot avea un impact asupra funcției de pompare a acestui organ, scăzând eficacitatea acestuia. Acestea pot fi descoperite accidental cu o electrocardiogramă (ECG) de rutină sau pot provoca chiar moarte subită (în anumite situații aritmice maligne).

Aritmiile pot fi clasificate în:

  • supraventriculare (ASV): aritmiile care își au originea în atrii (camerele superioare ale inimii); “supra” înseamnă deasupra, “ventriculare” se referă la camerele inferioare ale inimii - ventriculii.
  • ...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 2.0256" N, 26° 3' 7.6284" E
RO

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale

Măsurarea tensiunii arteriale reprezintă o metodă simplă și foarte utilă în managementul prevenției cardiovasculare, al diagnosticului hipertensiunii arteriale, precum și în urmărirea conduitei terapeutice. Tensiunea arterială are două componente în măsurare, tensiunea arterială sistolică ce reflectă presiunea sângelui la acțiunea funcției de pompă a inimii, precum și tensiunea arterială diastolică ce reflectă în fapt rezistența pe care o întâmpină fluxul sangvin la trecerea prin vasele circulante. Presiunea se măsoară în mmHg (milimetri coloană de mercur).

Există numeroase societăți medicale de prestigiu (de exemplu Societatea Europeana de Hipertensiune - ESH, Societatea Americana de Hipertensiune - ASH) care poartă discuții, ajung la diferite consensuri privind valorile considerate normale ale tensiunii arteriale. În general, se consideră o valoare a tensiunii arteriale normală, mai mic sau egal cu 135/85 mm Hg. Peste această valoare începe discuția privind diferite stadii de hipertensiune. În general, o valoare înregistrată mai mică de 90/60 mmHg, este considerata hipotensiune arterială.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 2.1336" N, 26° 3' 7.5528" E
RO

Ecografia Doppler Vascular de aortă abdominală

Deoarece poate fi realizată rapid și este non-invazivă, ultrasonografia joacă un rol important în explorarea aortei abdominale, de la nivelul diafragmului până la bifurcația acesteia.

Aorta este cea mai mare artera a organismului uman. Se întinde de la valva aortică (de la nivelul cordului) până în treimea mijlocie a abdomenului, unde se bifurcă în cele două artere iliace comune. Transportă sângele oxigenat necesar metabolismului organismului.

Dimensiunile aortei diferă în funcție de vârstă, sex și suprafața corporală. Înaintarea în vârstă duce la o dilatare ușoară și generalizată a aortei (ectazia aortei). Se consideră ca diametrul maxim al aortei ascendente nu trebuie sa depășească 4 cm. Peretele aortei are trei straturi: stratul interior sau intima, stratul mijlociu numit medie și cel exterior numit adventice.

Anevrismul aortei reprezintă o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu tendința la expansiune și ruptură. El poate afecta toate segmentele aortei. Prin consens, se vorbește de anevrism atunci când diametrul segmentului dilatat este cu 50% mai mare decât cel normal pentru zona respectivă (pentru aorta abdominală de la 3 cm și pentru aorta ascendentă de la 4,5 cm).

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 2.1084" N, 26° 3' 7.4376" E
RO

Electrocardiograma sau ECG, ce este și când trebuie efectuată?

Electrocardiograma este un test simplu, non-invaziv care măsoară activitatea electrică a inimii. Nu există riscuri asociate cu efectuarea unei electrocardiograme. Acesta este un test foarte sigur.

Electrocardiograma este, de asemenea, cunoscut ca un ECG sau EKG. Problemele cardiace afectează adesea activitatea electrică a inimii. Medicul vă poate recomanda un EKG dacă aveți simptome sau semne care pot sugera o problemă cardiacă, cum ar fi: durere în piept (angina pectorală), dificultăți la respirație (dispnee), vă simțiți obosit sau slăbit, aveți palpitații. De asemenea, medicul vă poate recomanda acest test atunci când, la auscultația cardiacă se detectează sufluri (sunete neobișnuite), sau dacă aveți vârsta de peste 50 de ani, sau dacă aveți un istoric familial de boli de inimă.

Inima poate fi descrisă ca o pompă musculară formată din patru cămăruțe: două numite atrii și două ventriculi. Pompa se contractă ritmic datorită unui sistem electric natural care o stimulează automat. Activitatea acestui sistem electric natural și a mușchiului inimii este verificată prin ECG.

...

 

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 2.0832" N, 26° 3' 7.5708" E
RO

Ecografia Doppler o metodă utilă de diagnostic în patologia vasculară

Ecografia Doppler este o investigație imagistică non-invazivă, neiradiantă şi nedureroasă, realizată cu ajutorul ultrasunetelor, care presupune măsurarea vitezei fluxului sangvin din artere și vene, vizualizarea morfologiei acestora, precum și identificarea situațiilor patologice, cum ar fi prezența trombilor (a cheagurilor), prezenţa ateromatozei vasculare (prezența plăcilor ateromatoase la nivelul pereților arteriali). Ecografia Doppler se utilizează pe scara largă, se utilizează acolo unde există punctul de interes vascular, la nivelul membrelor superioare și inferioare, la nivelul cordului, cervical, abdominal etc.

Ecografia Doppler este o metodă care nu necesită pregătire când este efectuat asupra membrelor superioare, inferioare sau la nivel cardiac. În cazul unei ecografie Doppler pentru zona abdominală, pacientul va ține un regim câteva zile înainte de examinare, care presupune restricționarea meselor pe bază de lapte, carne și legume.

Ecografia Doppler este prescrisa în speță de medici cardiologi, interniști și neurologi, dar prezinta utilitate în orice specialitate medicală. Rezultatul acestei investigații poate da verdictul în cazul tratamentului unui pacient, care poate fi medicamentos sau chirurgical.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 2.184" N, 26° 3' 7.5708" E
RO

Supravegherea stării de sănătate în relație cu munca, obiectiv principal în medicina muncii

OBIECTIVELE SUPRAVEGHERII STĂRII DE SĂNĂTATE ÎN RELAŢIE CU MUNCA

Supravegherea sănătății lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenția, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale și a bolilor legate de profesie, precum și menținerea sănătății și a capacității de muncă a lucrătorilor.

Punerea în aplicare a reglementarilor legislative în ceea ce privește:

  • stabilirea aptitudinii în muncă, capacitatea salariatului din punct de vedere medical de a desfășura activitatea la locul de muncă;

  • supravegherea sănătății salariaților faţă de expunerea la factorii de risc profesional.

Promovarea sănătății la locul de muncă, în cadrul acțiunilor de sănătate publică.

STABILIREA APTITUDINII MEDICALE

Documentele legale obligatorii pentru stabilirea aptitudinii medicale sunt:

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.7548" N, 26° 3' 6.0876" E
RO

Etapele premergatoare examinarii de medicina muncii si a eliberarii fisei de aptitudine

In momentul in care angajatorul decide sa incheie un contract de munca cu viitorul angajat,  trebuie sa il trimita pe acesta la examinarea de medicina muncii. In vederea acestui demers, angajatorul completeaza fisa de solicitare de examinare medicala pe care in final o dateaza si o stampileaza.

Angajatul se va adresa medicului de familie pentru a i se elibera o adeverinta in care se mentioneaza daca persoana este / nu este in evidenta cu boli cronice sau boli transmisibile, in caz afirmativ se vor mentiona care sunt acestea si tratamentul recomandat.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.4272" N, 26° 3' 6.1632" E
RO

Adenomul de prostata sau hiperplazia benigna de prostata (HBP)

Adenomul de prostata este cea mai frecventa afectiune a prostatei, fiind o tumora benigna intalnita cu incidenta crescuta la barbatii peste 60 de ani.

Desi nu este o boala cu risc vital, simptomatologia de tract urinar inferior, caracteristica bolii, poate afecta in mare masura calitatea vietii bolnavilor. Este foarte important sa acorzi o atentie deosebita simptomelor alarmante si sa apelezi urgent la un consult de specialitate, la un medic urolog.

Primele simptome pot fi:

  • urinari frecvente in cursul noptii sau nicturie (mai mult de 2 ori);

  • un inceput ezitant al urinarii ( barbatul asteapta un timp pana incepe sa urineze);

  • jet urinar cu presiune slaba;

  • jet urinar intermitent sau intrerupt;

  • urinare dificila - pacientul se forteaza sa urineze-si sa evacueze vezica urinara;

  • ...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 2.0832" N, 26° 3' 7.7472" E
RO

Medicina muncii un obiectiv primordial al angajatorului

Sanatatea si conditiile de munca sunt un obiectiv primordial al angajatorului pentru cresterea calitatii vietii salariatilor.

Angajatorul are obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii. Medicul de medicina muncii are ca prioritate prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, supravegherea efectiva a conditiilor de igiena si sanatate in munca, asigurarea controlului medical al salariatilor atat la angajarea in munca cat si pe durata executarii contractului individual de munca.

Examenele medicale au ca scop evaluarea aptitudinii in munca a salariatului in relatie cu starea sa de sanatate si postul de lucru ocupat. Pe tot parcursul vietii sale profesionale, un salariat este  supus regulat examenelor medicale. Aceste examene sunt obligatorii, examene complementare sau la cererea salariatului, a angajatorului, sau a medicului de medicina muncii.

...

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.4272" N, 26° 3' 6.1236" E
RO

Pagini

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon