Spirometria o metoda utila de diagnostic in afectiunile respiratorii

Spirometria reprezinta o investigatie neinvaziva, simpla, nedureroasa, precisa si utila in aprecierea functiei pulmonare. Examinarea permite masurarea volumelor si debitelor pulmonare, fiind componenta a explorarii functionale respiratorii.

Spirometria este efectuata pentru diagnosticarea diverselor afecţiuni ale cailor respiratorii si ale plămanului (ex: astm bronsic, bronhopneumopatie cronic obstructiva, pneumopatie inter­stitiala, emfizem pulmonar, fibroza pulmonara etc), pentru evaluarea stadiului lor de gravitate, precum si pentru urmarirea evoluţiei lor.

Investigatia se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv “SPIROMETRU” care masoara cantitatea de aer inspirata si expirata voluntar, sub ghidajul medicului, atat in ciclu respirator curent, cat si in cel fortat, convertind rezultatele in volume, debite respiratorii, realizate de catre pacient si totodata efectueaza comparatie cu valori ideale pentru acelasi individ.

Deoarece spirometria implica efort respirator (respiratie rapida, fortata, maximala), concentrare asupra indicatiilor oferite de medic, pacientii trebuie sa cunoasca de la inceput secventele efectuarii testului, sa fie relaxati, dar atenti si sa nu se teama de aparitia unor senzatii de ameteala, oboseala, ce apar eventual la sfarsitul examinarii, ele fiind considerate normale si trecatoare.

Exista insa si contraindicatii in efectuarea spirometriei, cum ar fi afectiuni cardiovasculare (ex. pacienţi ce au suferit recent un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, angina pectorala instabila etc sau care pot prezenta simptome cardiovasculare in timpul testului, gen palpitatii, dureri anginoase etc), afectiuni pulmonare (ex. TBC pulmonar activ).

Anomaliile constatate sunt clasificate in disfunctie ventilatorie de tip obstructiv, restrictiv, mixt, in functie de rezultatele obtinute in cursul examinarii.

Este bine de stiut de catre pacient a evita urmatoarele activitati inainte de efectuarea spirometriei:

  • consumul de alcool, cu 4 ore inainte;
  • mesele copioase, cu 2 ore inainte;
  • fumatul, cu 1 ora inainte;
  • exercitii fizice intense, cu 30 minute inainte;
  • haine care impiedica expansiunea toracelui/abdomenului.

Rezultatele obtinute in urma efectuarii spirometriei sunt extrem de folositoare medicului specialist in orientarea catre un diagnostic cat mai corect si in stabilirea conduitei terapeutice. Astfel, actual, spirometria este considerata o investigatie de rutina in spectrul afectiunilor pulmonare, putand fi efectuata atat in regim de spitalizare, cat si ambulator.

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 2.1372" N, 26° 3' 7.668" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon