Sindromul de intestin iritabil
Ca sa intelegem ce este sindromul colonului iritabil trebuie sa intelegem care este rolul pe care il are colonul in organismul nostru. Colonul mai poarta numele de intestin gros si este legat de stomac prin intermediul intestinului subtire. La nivelul colonului se produc ultimele procese ale digestiei, aici avand loc transformarile finale ale alimentelor.
Sindromul colonului iritabil este o afectiune greu de depistat, fiind un diagnostic de excludere, poate provoca simptome usoare sau poate afecta dramatic stilul de viata al pacientilor. Reprezinta o afectiune intestinala care determina dureri sau disconfort abdominal, crampe, borborisme, meteorism abdominal (balonare), diaree sau constipatie. Aceste spasme, fie accelereaza tranzitul intestinal, determinand diareea, fie il incetinesc, determinand constipatia.
Este o afectiue cronica, dar care poate fi ameliorata. Poate aparea mai frecvent la femei si poate fi intalnit la orice varsta fiind diagnosticata la aproximativ unul din 3 pacienti care se prezinta la gastroenterolog.
Cauza exacta a sindromului de intestin iritabil este necunoscuta. In prezent, se considera ca o comunicare alterata intre creier si tractul gastrointestinal reprezinta cauza acestui sindrom. Aceasta comunicare anormala determina contractii sau spasme abdominale, care cauzeaza adesea acest sindrom.
Există patru subtipuri ale acestui sindrom: cel manifestat prin constipație, prin diaree, cel mixt și cel care depinde de predominanța consistenței scaunului.
Sindromul colonului iritabil este o boala care nu prezinta modificari ale analizelor sangvine sau testelor paraclinice, dar pentru a pune diagnosticul gastroenterologul urmareste anumite criterii (criteriile Roma). Simptomele persista in general perioade lungi de timp sau cedeaza si reapar dupa un anumit interval, uneori de ani.
Investigatiile medicale recomandate pentru diagnosticarea sindromului de colon iritabil sunt:
-
Colonoscopia este o investigatie relativ costisitoare si invaziva, de aceea trebuie rezervata cazurilor care se prezinta cu semne de alarma (scadere ponderala involuntara, inapetenta, simptome recent instalate, rectoragii, hematochezie, anemie). Colonoscopia are avantajul net al unei bune vizualizari directe a mucoasei colonice si al posibilitatii prelevarii de biopsii in cazul in care se depisteaza leziuni colonice suspecte.
-
Teste de laborator generale, fiind necesar un screening biologic uzual, care sa includa hemoleucograma completa, probe de inflamatie, precum si probe renale, hepatice, glicemie si un sumar de urina.
-
Ecografie abdominala pentru ca ofera multe informatii despre organele abdominale cu un disconfort minim pentru pacient.
-
Biopsie ;
-
Sigmoidoscopie/rectosigmoidoscopie ;
-
Irigografie - din ce in ce mai putin utilizata, din cauza informatiilor insuficiente si nespecifice oferite.
Tratamentul medicamentos al colonului iritabil cuprinde spasmolitice, psihoterapice, probiotice, fibre vegetale naturale sau de sinteza, antidiareice, antibiotice, laxative. Orice medicament sau supliment alimentar trebuie sa fie administrat numai dupa consultarea medicului de familie sau a medicului specialist. Exista pe piata o varietate foarte mare de produse, dar administrarea lor trebuie adaptata la fiecare caz in parte.
Dieta este foarte importanta si ajuta la ameliorarea simptomatologiei de intestin iritabil. Aceasta trebuie sa fie variata, echilibrata in principii alimentare si adaptata in functie de afectiuni. Trebuie evitat consumul de alimente sau bauturi prea reci sau prea fierbinti, acidulate, evitarea pranzurilor abundente sau a consumului rapid al alimentelor, evitarea consumului de carne in exces, a produselor prajite, procesate, orar neregulat al alimentaţiei, evitarea fumatului.
Stresul si componentele sale reprezinta una din tintele terapeutice cele mai importante in sindromul de intestin iritabil. In multe studii clinice a fost demonstrat faptul ca tulburarile de ordin psihic apar odata cu simptomele colonului iritabil sau anterior acestora. Din cauza legaturii dintre sistemul nervos si functiile colonului, stresul joaca un rol important in frecventa si severitatea simptomelor colonului iritabil
Un rol notabil in dezvoltarea acestei afectiuni il joaca si factorul ereditar. Daca persoane din familie au suferit de aceasta afectiune, exista sanse mari ca, in ciuda evitarii factorilor de risc, ea sa se dezvolte pe fondul unor deficiente mostenite din familie.
Pacientul cu intestin iritabil trebuie reevaluat periodic, la 6-12 luni sau la inrautatirea simptomelor, sau daca apar altele noi.