Prostata, glanda a sistemului reproductiv masculin
Prostata reprezinta o glanda a sistemului reproductiv masculin de forma unei castane, situata in fata rectului, imediat sub vezica urinara si care are rolul de a sprijini capacitatea de reproducere, prin secretia unui lichid care inglobeaza spermatozoizii si le accelereaza motilitatea. Prostata secreta un lichid cu aspect laptos, care se varsa in portiunea prostatica a uretrei, de obicei in timpul actului sexual. Acest lucru face ca prostata sa fie implicata in permanenta in doua functii vitale: in functia sexuala a barbatului si in functia urinara.
Ea se dezvolta sub actiunea hormonilor androgeni (hormoni sexuali masculini), dezvoltarea sa fiind completa la pubertate.
Prostata are forma unei castane si cantareste 15 - 20 grame.
Tesuturile care inconjoara canalele secretoare si glanda sunt compuse din muschi cu fibre elastice si colagen, care formeaza suport si un invelis ferm. Din punct de vedere anatomic prostata prezinta 5 lobi: anterior (foarte putin dezvoltat), posterior (partea periferica a prostatei), median (situat spre colul vezical) si 2 lobi laterali. Lobul care inconjoara uretra, este cel la care se produce mai frecvent inflamatie la oamenii in varsta.
Toti barbatii sunt expusi riscului de afectiuni ale prostatei, avand in vedere ca aceasta este prezenta la toti barbatii, insa doar unii pot dezvolta probleme din cauza acestei glande, ca urmare a factorilor genetici, a varstei, rasei, statusului hormonal sau regimului alimentar.
Principalele boli ale prostatei sunt: adenomul, cancerul de prostata, prostatita (infectie acuta sau cronica), abcesul, chistul si litiaza, putin frecventa.
Cu trecerea anilor, scade nivelul testosteronului si are loc o inversare a productiei hormonale, astfel incat se mareste prostata ca volum si este mai dura, mai putin elastica, boala care poarta numele de adenom de prostata sau hipertrofie prostatica. Aceasta comprima uretra ce trece prin mijlocul ei, creand dificultati in urinare. Uneori atat de strangulata este uretra, incat se ajunge la imposibilitatea de a urina, deci la retentia urinara, care trebuie rezolvata prin montarea unei sonde direct in vezica urinara.
Adenomul de prostata are o incidenta crescuta la barbatii in varsta, trebuie monitorizat periodic sau intervenit chirurgical (in anumite situatii), existand un risc de degenerare e maligna.
Prostatitele acute si cronice reprezinta inflamatii la nivelul tesutului prostatei, pot aparea la orice varsta, mai frecvent la tineri, mai ales dupa inceperea vietii sexuale. Aceste inflamatii trebuie tratate corect si la timp deoarece, in caz contrar, pot exista repercursiuni negative asupra functiei reproducatoare.
In oricare din aceste situatii, pacientul trebuie sa se adreseze medicului urolog pentru diagnostic si tratament corespunzator.
In cadrul RODOCTOR MEDICAL CENTER din incinta APACA, Corp I, Parter, pretul ecografiei abdominale cu interpretare si cu recomandarile aferente este de 150 lei.