Litiaza renala si colica renala
Inainte de a vorbi de colica renala, trebuie precizat faptul ca aparatul urinar este format din rinichi, uretere (conductele care conduc urina produsa de rinichi in vezica urinara), vezica urinara si uretra (conductul prin care urina ajunge la exterior).
Colica renala este manifestarea zgomotoasa sau mai putin agresiva a existentei unei litiaze urinare subiacente.
Colica renala tipica se manifesta prin durere intensa lombo-abdominala (in flancuri), produsa de iritatia renala sau ureterala, cauzata de pasajul pietrelor (calculilor) prin bazinet, uretere, uretra. Se poate insoti de stare generala alterata, manifestari extraurinare (greata, varsaturi, tranzit abdominal accelerat), si / sau febra, mai ales daca se asociaza si o infectie urinara. Este de precizat faprul ca litiaza urinara sau microlitiaza pot favoriza aparitia un mod frecvent a infectiilor de tract urinar!
Litiaza renala apare prin precipitarea sarurilor si mineralelor din urina la nivelul rinichilor si cailor urinare, cu dezvoltarea unor structuri solide, dure. Aparitia lor poate avea si determinism genetic. Calculii pot avea dimensiuni ce variaza de la cativa milimetri, pana la cativa centimetri. Acestia pot migra de-a lungul tractului urinar (ureter, vezica ai uretra), afectand eliminarea urinii, sau pot ramane blocati la nivel renal, in acest caz interventiile chirurgicale fiind solutia optima.
Colica renala este frecvent declansata de eforturi fizice, trepidatii, cure hidrominerale.
Alte simptome ce pot fi intalnite: urinarea frecventa (poliuria), urinarea dificila, usturimi la urinare (disuria), senzatia de urinare urgenta, imperioasa.
Diagnosticul poate fi pus exclusiv pe simptomele clinice, dar investigatiile paraclinice sunt necesare pentru precizarea cauzei si a consecintelor obstacolului, in vederea stabilirii tratamentului, foarte utila fiind ecografia abdominala generala, cu accent pe examinarea aparatului urinar. Colica renala se poate diagnostica si cu ajutorul celorlalte metode imagistice: radiografie abdominala, tomografie computerizata (CT) fara contrast, dar cea mai simpla, rapida, ieftina ramane ecografia abdominala.
Colica renala poate aparea sub doua forme: insidioasa sau acuta, forma acuta fiind in mod particular neplacuta si descrisa adesea ca una dintre cele mai puternice senzatii dureroase simtite de catre oameni (mai severa decat nasterea, fractura, plaga impuscata, arsura sau chirurgia). Durerea debuteaza tipic in abdomen si iradiaza adesea in hipocondru si inghinal. Durerea este colicativa (vine in valuri) datorita peristalticii ureterice, dar poate fi si constanta. Durerea poate dispărea brusc sau progresiv, deseori dupa eliminarea unui calcul.
Tratamentul colicii renale se axeaza atat pe combaterea durererii cu analgezice, antispastice, antiinflamatoare, pe urmarirea eliminarii sau nu a calculului si, nu in ultimul rand, pe evitarea aparitiei infectiilor urinare supraadaugate.
In cadrul RODOCTOR MEDICAL CENTER din incinta APACA, Corp I, Parter, pretul ecografiei abdominale totale cu interpretare si cu recomandarile aferente este de 150 lei.
Alte teste pentru diagnosticarea litiazei renale sunt:
- palpare bimanuala in decubit dorsal (procedeu Guyon) de catre medicul specialist deoarece punctele ureterale devin dureroase in caz de prezenta a calculilor sau inflamatiei la diferite niveluri ale ureterului;
- analizele de sange pot pune in evidenta o concentrație mare de calciu sau de acid uric, care ar explica formarea calculilor, pot arata prezenta unei insuficiențe renale (creatinina si uree mari si alte teste de confirmare) si pot ridica suspiciunea unei infectii urinare (numarului mare de leucocite pe hemoleucograma, factori de inflamatie crescuti);
- urocultura si sumarul de urina determina existenta unei infectii a tractului urinar. Analiza urinei poate fi normala in ciuda prezentei calculilor, dar se mai poate constata sange in urina (hematurie), puroi in urina in cazul in care exista si o infectie urinara asociata cu colica renala si, nu in ultimul rand, urocultura pozitiva cu aparitia germenului pe mediiile de cultura.
Este foarte important diagnosticul diferential, alte boli pot imita colica renala, cum ar fi: intinderile musculare, probleme ale coloanei vertebrale (sciatice), fracturi, abcese, herpes zoster, anevrism aortic abdominal, sau chiar unele probleme ginecologice (boala inflamatorie pelvina, infectii, ovare polichistice) etc.