Glanda tiroida, hormonii si dereglarile tiroidiene

Glanda tiroida sau tiroida face parte din sistemul endocrin si este una dintre cele mai importante glande ale corpului deoarece aceasta actioneaza asupra mai multor functii din organism. Tiroida este situata la nivelul gatului, in partea anterioara, avand o lungime de aproximativ 5 cm si este compusa din doi lobi laterali, pozitionati de-o parte si de alta a traheei, lobii fiind conectati printr-un istm. Tiroida normala la adult are forma literei H.

Glanda tiroida prezinta numeroşi foliculi, sau saculeti, plini cu un lichid vascos ce secreta hormonii tiroidieni, tirotoxina T3 si triiodotironina T4 care influenteaza procesele metabolice si sinteza proteinelor. Acestia au un rol esential: in reglarea principalelor functii ale organismului, intervin in consumul de energie, in temperatura corpului, in ritmul cardiac, actioneaza pe mecanismele metabolice si anabolice, intervin in functia reproductiva etc. Printre altele, hormonii tiroidieni ajuta ficatul sa inlature din sange excesul de trigliceride si de colesterol LDL (low-density lipoproteins), numit si colesterol „rau“.

Avand in componenta lor iodul, hormonii tiroidieni sunt stocati in glanda si sunt eliberati cand creierul da semnalul, prin intermediul hormonilor TSH si TRH, in functie de nevoile organismului. Aproape 80% din iodul prezent in organism se gaseşte in tiroida.

Cele mai frecvente dereglari tiroidiene sunt hipotiroidismul si hipertiroidismul. Hipotiroidismul si hipertiroidismul sunt doua manifestari care vizeaza aceeasi parte anatomica, glanda tiroida, dar care au efecte diferite asupra organismului si simptome distincte.

Hipotiroidismul se refera la glanda tiroida cu functie scazuta, neproducand o cantitate suficienta de hormoni, pe cand hipertiroidismul este caracterizat prin activitatea accelerata a glandei tiroide si productia excesiva de hormoni.

Pentru ca femeile sunt mai dispuse la afectiuni tiroidiene decat barbatii (6/7 ori mai multe femei decat barbati) exista riscul de aparitie a acestora (mai ales a hipotiroidismului) si crescand o data cu varsta. Este importanta vizita la endocrinolog mai ales cand  persoana se afla in decursul unor schimbari fiziologice precum nasterea sau menopauza.

Hipotiroidismului poate fi cauzat de extirparea chirurgicala a glandei tiroide, de o boala autoimuna (tiroidita cronica Hashimoto), de deficitul de iod sau de administrarea unor medicamente (litiu).

Simptomele hipotiroidismului sunt: intoleranta la frig, iritabilitatea, caderea parului, pielea uscata, confuzia mentala, tulburarile de memorie, constipatia, crampele musculare, depresia, slabiciunea, oboseala, cresterea in greutate, incetinirea ritmului cardiac, ciclul menstrual abundent, anemia, dislipidemia etc.

Hipotiroidia se diagnosticheaza cu ajutorul unor analize hormonale (TSH, FT4), dozari de anticorpi si ecografie tiroidiana.

Este nevoie de terapie prin substitutie cu hormoni tiroidieni, care se face pe toata durata vietii, in situatia in care cauza hipotiroidismului nu este tranzitorie.

In absenta tratamentului pot aparea complicatii prin agravarea simptomelor hipotiroidismului, cu efecte grave asupra intregului organism: scaderea temperaturii corporale, hipotensiune, tulburari respiratorii, comă, convulsii etc.

Boala Basedow-Graves este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism. Aceasta boala consta in secretia exagerata de hormoni tiroidieni. Boala Graves este ereditara in cele mai multe cazuri, ca multe alte boli tiroidiene.

Simptomele hipertiroidismului sunt:

  • agitatie, iritabilitate, indispozitie, oboseala, slabiciune;

  • tremuraturi ale mainilor, ritm cardiac crescut sau neregulat (aritmie), respiratie ingreunata, chiar si in timpul repausului;

  • transpiratii abundente, piele umeda si rosie care poate produce mancarime;

  • flatulente si balonari frecvente;

  • par fin si moale care cade ;

  • scaderea in greutate, chiar daca alimentatia este normala sau in cantitati mai mari decat de obicei.

In cadrul RODOCTOR MEDICAL CENTER din incinta APACA, Corp I Parter, pretul ecografiei tiroidiene cu interpretare si cu recomandarile aferente este de 150 lei.

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 0.3696" N, 26° 3' 6.1632" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon