Cancerul de prostata
Cancerul de prostata reprezinta o tumora maligna localizata la nivelul epiteliului acinilor glandulari prostatici, dezvoltat in general in glanda periferica si mai rar in segmentul central.
Cancerul de prostata este cel mai comun tip de cancer in randul barbatilor. Unul din 6 barbati este diagnosticat cu cancer de prostata pe parcursul vietii, insa, din cauza ritmului de evoluţie lent, doar 35% dintre acestia mor din cauza acestei boli. Riscul de cancer de prostata creste pe masura inaintarii in varsta.
Nu se cunoaste cu exactitate cauza aparitiei cancerului de prostata, insa au putut fi identificaţi o serie de factori de risc, printre care amintim:
- istoricul familial - un frate sau parinte cu cancer de prostata inseamna risc dublu de cancer de prostata;
- nivelul hormonal - risc dublu de cancer de prostata in cazul unui nivel de testosteron cu peste 50% faţă de limitele normale;
- dieta - grasimile de origine animala cresc semnificativ pericolul de afectiuni ale prostatei.
Cancerul de prostata poate sa nu prezinta simptome, existand posibilitatea sa fie descoperit in stadii mult prea evoluate pentru a putea fi tratat, atunci cand pacientul sesizeaza scaderea in greutate, inapetenta (scaderea poftei de mancare), insomnie, iritabilitate, dureri vertebrale, care pot crea confuzii cu crizele de lombosciatica, icter obstructiv, cefalee, tulburari neurologice, urinari dureroase, cu senzatie de arsura, prezenta sangelui in sperma si urina.
Manifestarile locale apar cel mai frecvent tardiv datorita localizarii periferice tumorale. Problemele la urinare sunt similare celor determinate de adenom, dar au o evolutie lenta, continua si progresiva spre deosebire de adenom unde evolueaza capricios si imprevizibil.
Este important ca barbatii sa mearga la controlul medicului urolog, acesta constand in examinarea clinica (anamneza medicala, palpare, tuseu rectal - examen banal care ofera informatii pretioase despre marimea, consistenta si prezenta unor excrescente anormale la nivelul prostatei), testarea PSA (prostate specific antigen - antigenul specific prostatic) si ecografie pelvina.
Dupa varsta de 50 de ani sunt recomandate efectuarea tuseului rectal, dozarea PSA (antigen prostatic specific) si un examen ecografic anual.
In functie de rezultate, in cazul cancerului de prostata, este necesar sa se efectueze o punctie-biopsie prostatica, in prezent efectuata pentru toate suspiciunile de cancer prostatic in vederea confirmarii diagnosticului.
Metodele de tratare a cancerului de prostata sunt multiple si au efectele scontate, insa prezinta anumite reactii adverse neplacute. Cu toate acestea, medicii recomanda urmarea tratamentului, indiferent de efectele negative, pentru ca, spun ei, acestea sunt remediate in timp.
Metod de tratament:
- Radioterapia - poate cauza oboseala, dificultati in urinare, diaree, disfunctii erectile.
- Prostatectomia - presupune indepartarea integrala a prostatei si poate cauza disfunctii sexuale si probleme la mictiune, ambele reactii putand sa dispara de la sine, in timp.
- Terapia hormonala - folosita in paralel cu alte metode de tratament pentru a reduce numarul de celule canceroase. Reactiile adverse includ: cresterea in greutate, impotenta, bufeuri, transpiratie excesiva etc.
- Chimioterapia - folosita in cazurile grave, in stadiile aproape terminale ale cancerului, cu efecte negative precum caderea parului, greturi, varsaturi, oboseala, gura excesiv de uscata etc.
- Crioterapia - inghetarea si distrugerea tumorilor canceroase, insa circa 80% din cei tratati devin impotenti, au dureri temporare si senzatie de arsura la nivelul vezicii urinare si intestinului subtire.
Este de retinut aspectul important al preventiei, mai precis efectuarea controalelor de rutina, anuale (in cazul lipsei simptomelor), cu atat mai mult urgenta vizita la medicul urolog, in situatia aparitiei primelor simptome.
In cadrul RODOCTOR MEDICAL CENTER din incinta APACA, Corp I, Parter, pretul ecografiei abdominale cu interpretare si cu recomandarile aferente este de 150 lei.